Depresia se vindecă

Depresia este o boală care se îngrijeşte şi se vindecă. Dar pentru asta, este nevoie de medicamente şi de o psihoterapie. Mulţi cred greşit că trebuie

Cuvintele lui Montesquieu
Cuvintele lui Tecumseh
Eveniment inexplicabil în Evul Mediu în Ţara Galilor
Spread the love

Depresia este o boală care se îngrijeşte şi se vindecă. Dar pentru asta, este nevoie de medicamente şi de o psihoterapie. Mulţi cred greşit că trebuie ales între cele două. De fapt, ele se completează şi se unesc împotriva depresiei.

 

 

Termenul depresie cere timp. Specialiştii consideră că ea trebuie să dureze măcar şase luni. Dacă aţi fost o dată depresiv în viaţă, nu mai aveţi chef să reîncepeţi, vă asigurăm. Pentru a vă vindeca, este necesar de a urma cu stricteţe tratamentul. Este cheia reuşitei. Deşi se ştie că un pacient din trei nu urmăresc tratamentul.

Adesea, persoanele care trec prin depresie se simt vinovate, pentru că le lipseşte voinţa şi nu mai au chef de nimic. Această lipsă de poftă face însă parte din boala depresiei. Deoarece sunteţi deprimat, normal că vă lipseşte şi voinţa. Dar o veţi regăsi atunci când vă veţi simţi puţin mai bine.

 

 

Sursă Naucalpan de Juárez, Edo. México. Autor Irais Esparza. Foto Wikipedia.

Sursă Naucalpan de Juárez, Edo. México. Autor Irais Esparza. Foto Wikipedia.

 

 

În general, după un tratament de 15 zile reapare şi voinţa, cheful. În aproximativ două luni, veţi redeveni cel care aţi fost înainte de boală. Va trebui totuşi să urmaţi tratamentul, chiar dacă totul merge bine, timp de mai multe luni sau mai mulţi ani. Eşecurile tratamentului sunt foarte rare. Uneori este necesar de a se încerca mai multe antidepresive pentru a-l găsi pe cel care vă convine.

Încă ceva: anturajul dvs. este un factor indispensabil reuşitei tratamentului. Nu ezitaţi deci de a vă baza pe familia dvs., pe prieteni, pe partener, de a vorbi cu ei despre boala dvs.

Specialiştii insistă asupra necesităţii de a se distinge bine depresia de depresivitate, o stare tranzitorie din care se poate ieşi mai uşor. În schimb, unele semne nu înşală: când tristeţea este patologică, când totul pare fără sens, când există un dezinteres pentru orice, când nu mai există plăcere, când se idealizează ideea sinuciderii (“la ce bun să trăiesc?”) etc.

Când toate aceste simptome sunt prezente timp de două săptămâni, se poate vorbi despre depresie. Dacă ea nu este tratată, poate duce chiar la sinucidere.

 

 

                                                                               Marian Deaconu

COMMENTS